STRUKOVINY VO VÝŽIVE

Šošovica, fazuľa, hrach, cícer a mnohé ďalšie sú zástupcovia potravinové skupiny strukoviny. Tieto potraviny by mali byť v jedálničku zastúpené aspoň 2x týždenne.

Zpět na Novinky

Šošovica, fazuľa, hrach, cícer a mnohé ďalšie sú zástupcovia potravinové skupiny strukoviny. Tieto potraviny by mali byť v jedálničku zastúpené aspoň 2x týždenne. Bohužiaľ, vďaka svojej schopnosti spôsobovať plynatosť, sú často v strave vynechávané.

Strukoviny sú známe ako potraviny prostého ľudu. Vzhľadom k vysokej výživovej hodnote, ľahkej dostupnosti a veľmi nízkej cene sú obľúbené u ľudí s nízkym príjmom v rozvojových krajinách. Predstavujú totiž najlacnejšie a zároveň najbohatší zdroj bielkovín, ktorý môže slúžiť ako náhrada mäsa a ostatných potravín živočíšneho pôvodu. Okrem vysokého obsahu bielkovín, sú strukoviny tiež významným zdrojom vlákniny, ktorá podporuje činnosť čriev, pôsobí preventívne proti zápche, zubnému kazu a zvyšuje pocit sýtosti. Z vitamínov a minerálnych látok sú bohaté predovšetkým na vitamíny skupiny B (okrem vitamínu B12), železa, vápnika, zinku a horčíka.

Kvôli schopnosti spôsobovať plynatosť sú strukoviny bohužiaľ často odmietané. Vinníkov sú nestráviteľné oligosacharidy obsiahnuté v šupke. Tento problém možno však prekonať vhodnou kulinárskou úpravou, napríklad dostatočne dlhým namáčaním strukovín vo vode (cez noc) sa rozpustné oligosacharidy vylúhujú do vody, tá sa potom zleje a strukoviny sa uvarí v novej vode. Negatívnou stránkou tohto postupu môžu byť straty vitamínov skupiny B. Preto ďalšou možnosťou môže byť naklíčenie strukovín. Tu je však potrebné dbať na hygienické podmienky, pretože môže hroziť riziko rozmnoženiu mikroorganizmov. Preto naklíčené strukoviny je vhodné pred konzumáciou ešte povariť.

Ako strukovinami obohatiť kuchyni? Medzi obľúbené pokrmy patrí šošovka na kyslo a chilli con carne. Okrem toho možno strukoviny použiť do zeleninových šalátov (napríklad brokolicový šalát s cícerom, fazuľový s chrenom), na prípravu hutných polievok, ale aj nátierok alebo dokonca dezertov (napríklad fazuľové brownies).